• Arch. Sergiu-Cătălin PETREA

    Guest Speaker at RIFF conference, Tecto Arhitectura
    Managing Partner, dr. arhitect Tecto Arhitectura
    Șef de lucrări -UAUIM București

    PREMII: Premiul Saint-Gobain: Inovaţie – Anuala de arhitectură București 2015; Nominalizare Secţiunea arhitectură rezidenţială / locuinţe individuale; Nominalizat de Architizer - 8 Aggressively Eco-Friendly Passive Houses
     

    Sergiu Petrea explorează în cadrul echipei Tecto Arhitectura abordarea unei arhitecturi sustenabile și conformarea de clădiri performante din punct de vedere energetic. Activitatea biroului este, de asemenea, preocupată de teme legate de strategii de regenerare urbană, tehnologie și experiment. Practica sa arhitecturală include clădiri din toate domeniile de expertiză, design interior și concursuri de arhitectură. Participă constant la congrese și conferințe internaționale și este implicat în proiecte de cercetare.

    CHE: casă în standard pasiv, prezentată la RIFF București

    Proiectul explorează simultan multiple modalități de reducere a consumului de materii prime și energie, atât în timpul edificării cât și în perioada exploatării. Centrată pe folosirea de concepte puternice, tehnologii reduse și evaluarea problemelor din perspective multiple, echipa de proiectare s-a concentrat pe proces (o posibilă formă de research-by-design, în care procedeul a fost deseori auto-reflexiv) și a mizat pe generarea unei creşteri constante din punct de vedere calitativ în cadrul proiectului.

    Caracteristic pentru anvelopanta clădirii este Contrastul tectonicii – folosirea diferitelor tipuri de materiale, contrastante prin natura lor (mari suprafeţe vitrate, structură uşoară şi zveltă din lemn stratificat în opoziţie cu pereţii din panouri de lemn masiv și riflajul din șipci de lemn) care oferă un raport optim între zveltețe şi masivitate. Spaţiul, experimentat din interior este uşor, deschis, permeabil, în timp ce privit din exterior apare solid, stabil, puternic ancorat în pământ, ca şi cum ar fi ridicat direct din natură.

    Anvelopanta utilizează materiale reciclate pentru realizarea izolațiilor – fibre din celuloză şi plăci termoizolante din fibre de lemn presat și membrane antivapori inteligente și higroreglabile – cu rezistență variabilă la difuzia umidităţii. Sunt urmărite strategii de reutilizare şi reciclare precum şi obținerea unui grad scăzut de energie încorporată prin procesul de producţie pentru a asigura durabilitatea şi amprenta redusă de carbon.

    PHOTO GALLERY